دهانشویه ارتودنسی

همیشه رعایت بهداشت دهان و دندان برای داشتن دندان‌هایی زیبا و سلامت بسیار اهمیت دارد. اشخاصی که تحت درمان ارتودنسی هستند، باید بیشتر توجه داشته باشند و بهداشت دهان و دندان را در این موقعیت جدی‌تر و با نظم بیشتری انجام گیرد. استفاده از مسواک، نخ دندان و دهانشویه هرکدام هدف خاصی دارند. دقت کنید که هیچکدام از این موارد جایگزین دیگری نیست. یعنی نباید دهانشویه را جایگزین نخ دندان و مسواک در نظر گرفت. دهانشویه می‌تواند نقاط داخلی دهان را مانند داخل گونه‌ها و اطراف زبان را تمیز کند. همچنین می‌تواند برای خوشبو کردن دهان نیز از آن استفاده کرد. اما همانند مسواک و نخ دندان، باید از دهانشویه نیز به درستی استفاده کرد. اگر تحت درمان ارتودنسی هستید، بهتر است با ارتودنتیست خود مشورت کنید. دهانشویه حاوی کلر هگزیدین ممکن است به تغییر رنگ دندان‌ها منجر شود. دهانشویه‌های حاوی فلوراید می‌توانند اسیدهای تولید شده توسط باکتری‌های دهان را از بین ببرند. برخی دهانشویه‌ها برای بیماری‌های دهان و دندان مورد استفاده قرار می‌گیرند و برخی دیگر برای حساسیت دندانی توصیه می‌شوند. در این مقاله، می‌خواهیم اطلاعات کاملی را درباره دهانشویه ارتودنسی به اشتراک بگذاریم.

Model of Jaw with Braces, Mouthwash and Toothbrush on Grey Background

دهانشویه ارتودنسی

هنگامی که موضوع بهداشت دهان و دندان در ارتودنسی به میان میآید، دهانشویه ارتودنسی نیز جزو تدابیر حیاتی محسوب می‌شود. این نوع دهانشویه دارای ترکیباتی است که روی دندان‌ها اثر مثبتی دارند و با از بین بردن باکتری‌ها و پلاک دندانی، از پوسیدگی دندان و بیماری‌های لثه جلوگیری می‌کنند. حضور براکت‌ها و سیم‌های ارتودنسی در دهان می‌توانند باعث تجمع پلاک و غذاهای باقیمانده در دهان شود. دهانشویه ارتودنسی می‌تواند نقش موثری در این زمینه داشته باشد. دهانشویه ارتودنسی باعث کاهش این تجمعات می‌شود. همانظور که در مقدمه بحث هم گفتیم به یاد داشت باشید که دهانشویه نمی‌تواند جای مسواک و نخ دندان را بگیرد و صرفا نقش مکملی ایفا می‌کند. 

مزایای استفاده از دهانشویه ارتودنسی

در ارتودنسی ثابت، اجزای ارتودنسی ثابت به طور دائمی روی دندان‌ها قرار دارند و تا پایان درمان امکان برداشتن آن‌ها وجود ندارد. از این رو، باکتری‌ها و پلاک‌های دندانی بیشتر در میان براکت‌ها و سیم‌های ارتودنسی جمع می‌شوند. به همین علت بهداشت دهان و دندان در طول درمان ارتودنسی اهمیت بیشتری دارد. استفاده همزمان از مسواک، نخ دندان و دهانشویه ضروری است. دهانشویه بسیار به از بین بردن باکتری‌ها و پلاک‌ها بین براکت‌ها و سیم‌های ارتودنسی کمک می‌کند و همچنین نقش مهمی در تقویت دندان‌ها ایفا می‌کند. اما باید به یاد داشت که انتخاب نوع دهانشویه ارتودنسی حتما باید با مشورت ارتودنتیست انجام شود.

انواع دهانشویه دهان

همانطور که گفته شد، انواع مختلفی از دهانشویه‌های مخصوص ارتودنسی وجود دارند که پیش از خرید آنها، مشورت با ارتودنتیست شما ضروری است. این انواع دهانشویه شامل موارد زیر می‌شوند:
1. دهانشویه رفع کننده بوی بد دهان: این نوع دهانشویه برای کنترل بوی بد دهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. با ایجاد واکنش‌های شیمیایی با عواملی که سبب ایجاد بوی بد دهان می‌شوند، این دهانشویه این بوی ناخوشایند را کاهش می‌دهد. اما به درمان علت اصلی بوی بد دهان منجر نمی‌شود. همچنین این نوع دهانشویه در از بین بردن باکتری‌ها و پلاک‌های دندانی نیز موثر نیست و در جلوگیری از بیماری‌های لثه و تسمه دندانی نیز کمکی نمی‌کند.
2. دهانشویه آنتی باکتریال: این نوع دهانشویه مستقیماً باکتری‌های دهان را از بین می‌برد و احتمال بروز بیماری‌های لثه را کاهش می‌دهد. باکتری‌ها و پلاک دندانی عواملی برای بوی بد دهان هستند، بنابراین اگر وجود نداشته باشند، بوی بد دهان نیز کاهش می‌یابد. یکی از نوع‌های مؤثر دهانشویه آنتی باکتریال حاوی کلرهگزیدین است که توانایی زیادی در از بین بردن باکتری‌های دهانی دارد. با این حال، برای بیماران ارتودنسی مناسب نیست زیرا ممکن است به تغییر رنگ دندان‌ها منجر شود.
3. دهانشویه فلوراید دار: این نوع دهانشویه از دندان‌ها در برابر پوسیدگی محافظت می‌کند. فلوراید نقش مؤثری در تقویت مینای دندان دارد. بهترین نوع دهانشویه در دوران ارتودنسی دهانشویه فلوراید دار است، زیرا نه تنها تغییر رنگی برای دندان‌ها ایجاد نمی‌کند، بلکه لکه‌های زرد ناشی از براکت‌های ارتودنسی روی دندان‌ها را نیز از بین می‌برد.

Smiling Teenage Girl with Dental Braces Holding Bottle of Mouthwash on Grey Background

نحوه استفاده از دهانشویه ارتودنسی:

استفاده از دهانشویه نیاز به وسایل خاصی ندارد و به طور کلی می‌توانید به راحتی از آن برای حفظ سلامت دهان و دندان خود استفاده کنید. در ادامه، نحوه استفاده از دهانشویه ارتودنسی برای شما توضیح داده می‌شود:
1. در ابتدا، باید بدانید که دهانشویه‌ها در انواع مختلف موجود هستند، بنابراین باید محلول مناسب خود را تهیه کنید. برخی از دهانشویه‌ها تنها برای تازه کردن دهان مورد استفاده قرار می‌گیرند و باکتری‌های دهان را از بین نمی‌برند. بنابراین توصیه می‌شود به کلینیک ارتودنسی مراجعه کنید و از ارتودنتیست خود راهنمایی بگیرید تا دهانشویه مناسب را انتخاب کنید.
2. مقدار موثری از دهانشویه را استفاده کنید. معمولاً دهانشویه معمولی 20 میلی‌لیتر و دهانشویه حاوی فلوراید 10 میلی‌لیتر مورد استفاده قرار می‌گیرند.
3. دهانشویه را در دهان ریخته و آن را 30 ثانیه در دهان بچرخانید و مراقب باشید تا آن را قورت ندهید.
4. بعد از اینکه دهانشویه را غرغره کردید، آن را از دهان خود خارج کنید و سعی کنید تا حدود 2 ساعت از خوردن و نوشیدن پرهیز کنید.
خدمات تخصصصی دندانپزشکی و ارتودنسی
برای رزرو نوبت بهترین متخصص ارتودنسی تهران، شهر قدس و ساوه، به کلینیک‌های تحت نظر دکتر مهسا شریعتی مراجعه کنید.

سوالات متداول:

خصوصیات دهانشویه مناسب ارتودنسی چیست؟

برای تهیه دهانشویه مناسب ارتودنسی، حتماً با ارتودنتیست خود مشورت کنید. دهانشویه ارتودنسی باید علاوه بر توانایی رفع بوی بد دهان، باکتری‌ها و پلاک دندانی را از بین ببرد و برای حفظ سلامت دهان و دندان مؤثر باشد. دهانشویه حاوی فلوراید می‌تواند مینای دندان را تقویت کرده و از پوسیدگی دندان و بیماری‌های لثه جلوگیری کند. همچنین برخی دهانشویه‌های گیاهی نیز در حین درمان ارتودنسی می‌توانند نتایج مثبتی داشته باشند. مراقب باشید که از دهانشویه حاوی الکل در درمان ارتودنسی استفاده نکنید، زیرا این نوع دهانشویه علاوه بر تغییر رنگ دندان‌ها، می‌تواند باعث خشک شدن بافت‌های نرم داخل دهان شود.

کی باید از دهانشویه استفاده کند؟

مقدار مصرف و تعداد بارهای استفاده از دهانشویه معمولاً در روی بسته‌بندی آنها مشخص شده است. به طور عمومی، پس از مسواک‌زدن و نخ دندان کشیدن می‌توانید از دهانشویه استفاده کنید و سعی کنید تا دو ساعت بعد از استفاده از آن چیزی نخورید.

آیا می‌توان دستگاه ارتودنسی متحرک را با دهانشویه شستشو داد؟

به هیچ عنوان نباید پلاک‌های ارتودنسی متحرک خود را با خمیر دندان و دهانشویه بشویید، زیرا این کار می‌تواند منجر به آسیب رساندن یا از بین رفتن پلاک ارتودنسی شود.

لطفا نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید

Call Now Button مشاوره و نوبت دهی
× مشاوره آنلاین