ارتودنسی دندان چیست؟

به وضعیت غیر طبیعی دندان ها با فکین مال اکلوژن (به هم ریختگی یا نا متعادل بودن فک) می گویند، بهترین گزینه برای درمان این مشکل ارتودنسی و یا جراحی فک و صورت به همراه با ارتودنسی می باشد. مال اکلوژن انحراف از رشد و تکامل می باشد که بر جفت گیری دندان ها تأثیر می گذارد. از آنجا که مال اکوژن در تمیز کردن دندان ها و لثه ها اختلال ایجاد می کند، سلامت لثه را تهدید می کند. در ارتودنسی دندان از بریس برای کمک به تراز کردن و صاف کردن دندانها استفاده می شود. ارتودنسی ممکن است برای تصحیح مال اکلوژن ، نیش متقاطع ، نیش های عمیق ، دندان های کج و سایر عیوب دندانها و فکها مورد استفاده قرار گیرد. خوشبختانه در حوزه  دندانپزشکی طی سالهای اخیر پیشرفت های قابل توجهی صورت گرفته است، تا فرد در کوتاه ترین زمان ممکن به نتیجه دلخواه برسد. 

انواع ارتودنسی

ارتودنسی متحرک

ارتودنسی متحرک به راحتی از دندان خارج می شود و بیمار می تواند در هر زمان ارتودنسی ثابت را داخل دهان بگذارد و یا آن را خارج کند . به ارتودنسی متحرک پلاک می گویند، پلاک برای پیش از درمان ارتودنسی ثابت یعنی برای افراد زیر 12 سال که دوره ی دندان های مخلوط دارند و  برای درمان بعد از ارتودنسی ثابت استفاده می شود. ارتودنسی متحرک از یک سیم نازک درست شده است که بر  سطوح لیبیال و باکال دندان قرار می گیرد و بر روی دندان های کانین به صورت هلالی می باشد.برای متراکم و سفت نگه داشتن این سیم ها ماده ای به نام آکریل دورالی که همانند یک ژله است، استفاده می شود.

ارتودنسی ثابت

همانطور که از اسمش پیداست این نوع از ارتودنسی، ثابت است و هیچ گونه تغییر توسط بیمار انجام نمی شود ، باید برای خارج کردن و یا گذاشتن ارتودنسی ثابت به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید .در ارتودنسی ثابت ابزار های مخصوصی بر سطح دندان گذاشته می شود و تا پایان طول درمان بر روی دندان ها قرار میگیرند. لازم به ذکر است که بعد از اتمام طول درمان با ارتودنسی ثابت این ابزار ها از سطح دندان ها جدا می شوند و ادامه درمان با ارتودنسی متحرک انجام می شود .

چه افرادی نیاز به ارتودنسی دارند؟

زیبایی و سلامت دندان ها تاثیر بسیار زیادی در چهره افراد دارد، اما نمی توان گفت که ارتودنسی دندان اجبار است، هر افرادی که به سلامت و زیبایی دندان های خود اهمیت می دهد و بنا به تشخیص متخصص ارتودنسی نیاز به ارتودنسی دارد می تواند ارتودنسی دندان را انجام دهد . می توان شرایط زیر را برای نیاز به درمان با ارتودنسی لیست کرد:
پیش آمدگی دندان های فک بالایی، در این افراد فک بالا جلوتر از فک پایین قرار می گیرد، که سبب آسیب پذیر کردن دندان های فک بالایی می شود .

همچنین پیش آمدگی فک پایین در قیاس با فک بالا از دیگر شرایطی است که لزوم به درمان با ارتودنسی می باشد.

و در آخر در افرادی که به دلیل کوچکی دندان ها، بزرگی فک و… فضای اضافی بین دندان ها وجود دارد، سبب بر هم خوردن نظم دندان ها می شود که تنها راه درمان، ارتودنسی دندان می باشد .

بهترین زمان برای ارتودنسی

هر چه درمان در سنین پایینی انجام شود طول دوره درمان کوتاه تر و نتیجه درمان به طور حتم  بهتر است. بهترین زمان برای کنترل دندان های کودکان در سن 7 سالگی و یا پایین تر است. در صورتی که کودکی نیاز به درمان با ارتودنسی داشت، بهترین زمان برای استفاده از ارتودنسی در سن 8 تا 9 سالگی است، زیرا در این سن طیف رشد مجدد و تغییرات دندان ها قابل تشخیص است و در صورت وجود کوچکترین مشکل به راحتی می توان تشخیص و درمان را انجام داد.حداکثر زمان برای ارتودنسی دندان 10- 12 سال است، بیشتر از این سن هم طول دوره درمان بیشتر می شود و هم ممکن است فرد به نتیجه دلخواه از درمان نرسد.

ارتودنسی دندان توسط چه پزشکی انجام می شود؟

گاهی ممکن است یک دندانپزشک هم ارتودنسی انجام دهد و یا بیمار را در صورت لزوم به یک متخصص ارتودنسی ارجاع دهد . لازم است ارتودنسی دندان تنها توسط متخصصین در این زمینه انجام شود. ابتدا باید متخصص یک معاینه کامل از دندان ها انجام دهد، این معاینه شامل، گرفتن عکس و ساخت مدل پلاستیکی از دندان های بیمار است . در مرحله بعدی باید یک متخصص خوب برای ارتودنسی، در رابطه با نحوه درمان بیمار تصمیمات لازم را با توجه به شرایط بیمار بگیرد .

روش کار در ارتودنسی

در صورتی که دندان ها به درستی بر یکدیگر سوار نباشند، فشار بر ماهیچه های فک وارد می کنند، همین فشار به مرور زمان  سبب بروز مشکلاتی در  فک می گردد، که در صورت عدم توجه به درمان، به مرور زمان مشکلات بسیاری را در پی خواهد داشت.

در ارتودنسی دندان، بریس ها دائما بر دندان ها فشار اعمال می کند، به نوعی این اعمال فشار، دندان ها را در حرکت به سمت موقعیت صحیح هدایت می کند، برخی از قسمت های ارتودنسی تنها به منظور نگه داشتن دندان ها، و برخی دیگر برای اعمال فشار به آن ها استفاده می شوند. در افرادی که دندان های سخت تری دارند برای اعمال فشار بیشتر نیاز به استفاده از ابزار های لاستیکی است.

آیا درمان ارتودنسی برگشت پذیر است؟

خیلی از مراجعین از دکتر مهسا شریعتی این سوال را دارند که آیا این امکان وجود دارد بعد از درمان ارتودنسی دندان ها به شکل اولیه خود بازگردند؟ در پاسخ می توان گفت، این امکان وجود دارد که مقداری از نتایج درمان برگشت کند، اما یک دکتر خوب ارتودنسی سعی می کند تا با تمهیداتی که در نظر می گیرد این احتمال را از بین ببرد، از جمله استفاده از نگهدارنده های متحرک و یا ثابتی که استفاده می شود، برگشت دندان را به حداقل می رساند، اما هیچگاه مشکل بیمار به شکل اولیه خود باز نخواهد گشت، متاسفانه در صورتی که ارتودنسی توسط یک شخص غیرمتخصص انجام شود، این موارد از عوارض ارتودنسی می باشد.

مطالب مرتبط

Call Now Button مشاوره و نوبت دهی
× مشاوره آنلاین