آیا واقعا ارتودنسی درد دارد؟

ارتودنسی درد داره؟ عموما افرادی که قصد درمان ارتودنسی را دارند، نگران درد و ناراحتی‌هایی هستند که ممکن است با نصب سیم و براکت‌ها به وجود آید. و سوال رایج آن‌ها این‌ است که این درد تا چند روز ادامه دارد؟! و یا حتی والدینی که فرزندشان نیاز به ارتودنسی دارند، اغلب سوال می‌پرسند: “آیا استفاده از براکت به کودکمان آسیب می‌زند؟”.

در این صفحه، به بررسی مراحل ارتودنسی و توضیح دردناک بودن آن‌ها می‌پردازیم تا به این سوال پاسخ دهیم.

توضیحات دکتر مهسا شریعتی در مورد درد ارتودنسی

 

 

به طورکلی، درد، نتیجه‌ی واکنش ذهنی به محرک‌ها است. می‌دانیم که روند درمان ارتودنسی به این شکل است که با دستگاه‌های ارتودنسی به دندان‌ها فشار وارد می‌شود تا نهایتا در جای درست خود قرار بگیرند.

پس با این شرایط، درد داشتن و یا احساس ناراحتی جزئی در حین درمان ارتودنسی امری طبیعی است و اقدامات درمانی ارتودنسی مانند قرار دادن براکت و سیم بر روی دندان‌ها، فیکس کردن دستگاه‌های ثابت و قابل جابجایی و برداشتن آن‌ها، منجر به بروز دردی خفیف در بیمار می‌شوند؛ به همین دلیل بیماران زیادی هستند که حاضر به تحمل درد جزئی روز‌های اول شروع درمان نمی‌شوند و از ارتودنسی کردن دندان‌هایشان منصرف می‌شوند.

در صورتیکه به تعویق انداختن درمان، ممکن است کار دندان‌هایتان را به جراحی بکشاند که هم درد بیشتر و هم وقت و هزینه بیشتر در پی دارد.


بیشتر بخون: همه چیز در مورد ارتودنسی سرامیکی


چه عواملی باعث درد ارتودنسی می‌شوند؟

درد ارتودنسی بر اساس عوامل گوناگونی تغییر می‌کند. این عوامل شامل سن، جنسیت، آستانه درد هر بیمار، شدت نیروی اعمال شده، شرایط روحی و عاطفی فرد، میزان استرس او و تجربه‌های قبلی بیمار از درد است.

عملاً، نیروهایی که بر روی دندان‌ها اعمال می‌شوند، باعث ایجاد واکنش التهابی می‌شوند که با درد در ناحیه دهان همراه است و ناشی از حرکت دندان‌ها می‌باشد.

در مورد براکت‌های ارتودنسی ثابت، که معمولاً از جنس فولاد، سرامیک یا پورسلین ساخته می‌شوند، چون تحت فشار ملایمی، دندان‌ها را مرتب می‌کند، در برخی موارد، بیماران ممکن است احساس حساسیت یا قرمزی در لثه‌های خود داشته باشند.

در واقع، میزان ناراحتی که ایجاد می‌شود، بستگی به روش درمانی و فیزیولوژی فرد دارد.

استفاده از براکت‌ها به‌طور عمومی نباید در طول درمان ارتودنسی باعث درد در بیمار شود. با این حال، در برخی موارد، در ابتدای درمان، ممکن است احساس ناخوشایندی در دهان فرد ایجاد کند. در واقع، براکت‌ها ممکن است در ابتدا نقاط دردناکی را بر روی لثه‌ها یا لب‌ها ایجاد کنند، اما این مسئله به سرعت برطرف می‌شود و لثه‌ها و لب‌های فرد تحت درمان بهبود می‌یابند.

درد ارتودنسی از چه زمانی شروع می‌شود و تا کی ادامه دارد؟

نوع ابزاری که در ارتودنسی استفاده می‌شود، یکی از عوامل اصلی در میزان درد دندان است.

هنگام نصب براکت‌ها، بیمار به مدت چند روز درد و عدم راحتی تجربه می‌کند. با گذشت زمان و عادت کردن بیمار به دستگاه ارتودنسی، میزان درد نیز کاهش می‌یابد.

معمولاً، سیم‌ها و براکت‌های ارتودنسی عوامل رایجی هستند که با فشار بر روی دندان‌ها، درد و عدم راحتی ایجاد می‌کنند. به همین دلیل، درد و عدم راحتی برای بیمار در حدود 3 الی 4 روز ادامه خواهد داشت و با تحقق حرکت صحیح دندان‌ها، میزان درد کاهش می‌یابد.

در برخی موارد، ابزاری به نام لیگاتور یا حلقه‌های کشی ممکن است در درمان استفاده شود. این حلقه‌ها برای تسریع حرکت دندان‌ها بسیار موثر هستند، اما هنگام قرارگیری آنها روی دندان‌ها، درد و عدم راحتی برای بیمار ایجاد خواهد شد.

به طور کلی براساس نتایج یک بررسی از تجربه درد بیماران در طول درمان ارتودنسی، درد ارتودنسی در عرض 4 ساعت شروع می شود، در طول 24 ساعت بعدی افزایش می یابد و در عرض 7 روز کاهش می‌یابد.


بیشتر بخون: ارتودنسی نامرئی چیست؟


درد ارتودنسی تا چه میزان بر فعالیت‌های روزمره افراد تاثیرگذار است؟

تأثیر درد ارتودنسی بر فعالیت‌های روزانه بیماران غیرقابل انکار است. تقریباً همه بیماران تحت درمان با محدودیت در جویدن و خوردن غذا روبرو هستند. گاها افراد ملزم به تغییر رژیم غذایی خود می‌شوند تا از خوردن خوراکی‌هایی که نیاز به جویدن زیاد دارند، امتناع کنند.

همه‌ی ما می‌دانیم درمان ارتودنسی انجام می‌شود تا ناهنجاری‌های موجود در فک و دندان‌ها را اصلاح کند و تحمل دردی ملایم یک امر طبیعی است که برای رسیدن به هدف مشترک متخصص و بیمار، بیمار ملزم به پذیرش آن است.

البته در طول درمان، برخی از بیماران درد را تجربه می‌کنند، در حالی که در برخی دیگر دردی احساس نمی‌شود. اما داشتن درد در حین درمان نشانگر پیشرفت دندان‌ها به سمت سلامت است که توسط ارتودنتیست شما برنامه‌ریزی شده است.


بیشتر بخون: ارتودنسی رنگی چیست؟


کاهش درد ارتودنسی

چند روش موثر برای کاهش درد ارتودنسی:

در هر بازه‌ای از زمان ارتودنسی، در صورت درد داشتن شما می‌توانید به دندان‌پزشک خود مراجعه کنید. قطعا متخصص تلاش می‌کند تا این نگرانی و استرس را برطرف کند و راه‌کاری برای رفع درد به شما پیشنهاد کند و حتی در صورت لزوم، با استفاده از تصویربرداری اشعه ایکس علت درد را جویا می‌شود.

۱ – مصرف دارو‌های مسکن

در صورت بروز زخم‌ها در لثه‌ها یا لب‌ها، ارتودنتیست به شما توصیه می‌کند که در روزهای ابتدایی بعد از شروع درمان ارتودنسی از داروهای مسکن استفاده کنید.

۲ – مصرف داروهای بی‌حسی خوراکی

بهترین راه برای کاهش درد ارتودنسی، بی‌حسی موضعی است. برای استفاده از این دارو ها مانند Orajel می‌توانید به کمک پنبه و یا انگشت خود این دارو را روی دندان و یا لثه خود بمالید. این‌کار تا حد زیادی درد شما را آرام و یا کاملا از بین می‌برد.

۳ – استفاده از کمپرس یخ

قرار دادن کمپرس یخ چه از روی گونه‌ها چه در تماس مستقیم با لثه به کاهش ورم و التهابات لثه و بی حسی دهان برای عدم احساس درد، کمک می‌کند. البته می‌توانید به جای این کار آب یخ بیشتری بنوشید.

4 – استفاده از موم ارتودنسی

براکت‌ها یا سیم ارتودنسی دارای لبه‌های تیزی هستند که موجب زخم یا خراش در دهان می‌شوند. برای محافظت از بافت نرم داخل دهان، موم یا وکس مخصوصی وجود دارد که متخصصان در اختیار بیماران خود قرار می‌دهند. این موم باید بر روی لبه‌ی تیز بریس‌ها که باعث درد شما شده است، زده شود.

5 – شستن دهان با آب ولرم و نمک

راهکار بعدی استفاده از آب ولرم و نمک برای کاهش التهاب داخل دهان و کمک به ضدعفونی و تمیز شدن محل زخم است.

6 – ماساژ دادن لثه‌ها

در صورت دردناک بودن لثه‌هایتان بر اثر فشار ناشی از سیم‌ها، با سرانگشتانتان یا حتی با یک تکه یخ، لثه‌های خود را به آرامی ماساژ دهید. با این کار التهاب و تورم را نیز از بین می‌برید.

در کنار روش‌های ذکر شده طی کردن پروسه ارتودنسی صبر شما را می‌طلبد. در این بین شما می‌توانید با مصرف غذاهای نرم و داشتن یک رژیم غذایی نرم که نیاز کمتری به جویدن دارد و همچنین تمرکز بر حفظ و بهبود بهداشت دهان و دندان‌هایتان، به کاهش دردها و ناراحتی‌ها جانبی کمک کنید تا در زندگی روزمره خود با ارتودنسی با مشکل مواجه نشوید.

البته در هر زمانی از طول بازه ارتودنسی، اگر حساسیت ایجاد شده ادامه یابد، ارتودنتیست می‌تواند براکت‌ها را برای راحتی بیشتر و از بین رفتن حساسیت‌های ایجاد شده، تنظیم کند. در اکثر روش‌های ارتودنسی نیاز است که بیمار هر 6 تا 8 هفته برای تنظیم براکت‌ها به دندان پزشک مراجعه کند.

اگر ساکن تهرانید و مایلید که برای تعیین وقت و دریافت مشاوره به کلینک دندان پزشکی معتبری مراجعه کنید، بهتون پیشنهاد می‌کنم که به کلینیک دندان پزشکی مایا که زیر نظر دکتر مهسا شریعتی فعالیت می‌کنه، مراجعه کنید. اگر هم ساکن شهر ساوه‌ هستید، می‌تونید به کلینک مهر ساوه مراجعه کنید.

لطفا نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید

Call Now Button مشاوره و نوبت دهی
× مشاوره آنلاین