ترتیب مراحل ارتودنسی + (توضیح با عکس و فیلم)

در این صفحه شما با ترتیب و توضیح کامل مراحل ارتودنسی دندان آشنا می‌شوید. مراحل ارتودنسی، در همه روش‌های درمانی چندین مرحله مشخص دارند. با این حال، بر اساس نوع درمان و روش انتخابی، تفاوت‌هایی در بخش‌های مختلف وجود دارد.

در درمانی مثل ارتودنسی ثابت، تا مدت یک و نیم تا دو سال و یا حتی سه سال، بعد از شروع درمان می‌توان تاثیر ارتودنسی را روی دندان‌ها دید. با افزایش شدت ناهنجاری‌ها، زمان مورد نیاز برای پیشرفت مراحل ارتودنسی و به دست آوردن نظم مطلوب در قرارگیری دندان‌های دو فک یا فک بالا نیز افزایش می‌یابد.

با توجه به نگرانی‌هایی که بسیاری از افراد درباره شروع ارتودنسی دارند، در این مطلب جزئیات مرحله به مرحله درمان با عکس شرح داده شده و ضمنا تمامی مراحل و روند کلی اجرای ارتودنسی با یک فیلم کوتاه توسط دکتر شریعتی ارائه شده است.

 هدف از انجام ارتودنسی

به طور کلی انجام ارتودنسی و حتی مراحل آن‌ نسبت به خواسته مراجعان به دو دسته تقسیم می‌شود.

  • دسته اول از مراجعین ارتودنسی را به جهت زیبایی می‌خواهند انجام دهند.
  • دسته دوم افرادی هستند که سلامت دندان و راحتی در رعایت بهداشت دهان و دندان را خواستار هستند.

۷ گام اصلی در درمان ارتودنسی: 

۱-  ارزیابی دندان و دریافت مشاوره

طبیعتا اولین مرحله ارتودنسی شامل مراجعه به ارتودنتیست، معاینه و ارزیابی دندان و نهایتا دریافت مشاوره است. در جلسه ابتدایی، با متخصص ارتودنسی دیدار می‌کنید و دغدغه‌ها و نیازهایتان را بیان می‌کنید. همچنین، درباره مزایا و معایب روش‌های مختلف به بحث می‌پردازید.

متخصص ارتودنسی معاینه و ارزیابی شما را انجام می‌دهد تا نامرتبی‌های موجود در ترتیب دندان‌ها و مشکلات احتمالی فک و صورت را بررسی کند. در این مرحله، شما همچنین می‌توانید درخواست‌ها و تمایلات خود را با ارتودنتیست مطرح کنید، مثلا ممکن است دوست نداشته باشید براکت‌ها روی دندان‌هایتان قابل رویت باشد.

مشاوره، معاینه و ارزیابی دندان

نهایتا بعد از طی این مرحله و مرحله بعد، بر اساس عکسبرداری از فک و دندان نتیجه نهایی و روش درمان پیشنهادی از سمت متخصص به طور کامل به شما توضیح داده خواهد شد.

بیشتر بخوانید: ارتودنسی نامرئی چیست؟

۲- تصویربرداری از دندان

در طی مراحل درمان برای تصمیم گیری دقیق در مورد نحوه درمان ارتودنسی، متخصص از عکس‌های OPG استفاده می‌کند تا ریشه‌ها و موقعیت دندان‌ها را ارزیابی کند.

تصویربرداری از دندان

در مرحله تصویربرداری دندان برای ارتودنسی، دو نوع عکس برداری زیر صورت می‌گیرد:

1. عکس رادیولوژی (OPG):

 

برای بررسی دقیق موقعیت ریشه دندان‌ها متخصص از عکس‌های OPG استفاده می‌کند. این نوع عکس یکی از رادیوگرافی‌های اجباری برای شروع درمان است. همچنین، این عکس امکان ارزیابی دندان‌ها را از نظر سلامت کلی فراهم می‌کند.

2. فتوگرافی (عکس رنگی):

این تصاویر در مراحل ارتودنسی برای بررسی وضعیت بافت‌های سخت و نرم دهان و ارزیابی شاخص‌های زیبایی فرم فک و صورت در ابتدای درمان ارتودنسی استفاده می‌شود.

همانطور که گفته شد پس از گرفتن این عکس‌ها طی این مرحله، یک برنامه درمانی دقیق تعیین خواهد شد. با ارائه این برنامه دقیق، ارتودنتیست می‌تواند هزینه‌ی درمان ارتودنسی (ثابت) را به شما اعلام کند.

۳- قالب‌گیری دندان:

در این مرحله متخصص ارتودنسی قالب‌گیری دندان را پس از معاینات دقیق‌تر انجام می‌دهد تا وضعیت اولیه دندان‌ها ثبت شود.

بیشتر بخوانید: ارتودنسی سرامیکی چیست؟

۴- ترمیم دندان‌ها و آماده سازی برای نصب براکت


در این مرحله فک بیمار مجدد معاینه می‌شود و سپس، با استفاده از عکس‌های گرفته شده، تمامی دندان‌های نیازمند ترمیم و درمان ریشه، تعمیر می‌شود و قبل از نصب براکت، کاملا دندان‌ها تمیز و آماده می‌شوند.(پالیش زده شده و خشک می‌شوند.)

۵- نصب براکت


در این مرحله، شما با توجه به توضیحات ارتودنتیست و در نظر گرفتن هزینه درمان، نوع براکت و روش درمان را انتخاب می‌کنید. در صورتی که ارتودنسی نامرئی را انتخاب کنید، بعد از قالب‌گیری و عکس‌برداری، در مدت زمان کوتاهی تنها ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ارتودنسی دندان را انجام دهید. اما اگر ارتودنسی ثابت را انتخاب کرده باشید، جلسه چسباندن بریس (براکت‌ها) در دهان حدود ۲ ساعت وقت لازم دارد و نیازمند دقت بالای ارتودنتیست برای قراردادن براکت‌ها روی هر دندان است

۶- مراجعه به ارتودنتیست به صورت منظم


طبق زمانبندی شما بابد بعد از براکت گذاری، به صورت منظم به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا روند پیشرفت درمان تحت بررسی شود و حرکات دندانی تنظیم گردد. یعنی ممکن است در هر یک از جلسات، متخصص دوباره نیروی لازم برای حرکت دندان‌ها را تنظیم کند که این کار غالبا دردناک است.

۷- برداشتن براکت‌ها


پس از طی کردن تمامی مراحل درمان و نظم دندان‌ها، به تشخیص متخصص زمان آن فرا میرسد که براکت‌ها از دهان خارج شوند. اما بعد از این هم تا مدتی بیمار باید از ریتینر یا نگهدارنده دندان، جهت ثابت نگه‌داشتن وضعیت دندان و فک، استفاده کند.

دندان‌های شما در انتهای این مرحله کاملا منظم و یکدست است و می‌توانید از زیبایی لبخند خود لذت ببرید.

ارتودنسی کردن به هدف زیبایی و مراحل آن


با هر هدفی انجام ارتودنسی بر روی دندان‌ها، سلسله مراتب خود را دارد. مشابه موارد قبلی در ابتدا معاینه متخصص در اولین جلسه و بررسی مشکلات دندانی را داریم. سپس رادیوگرافی و تصویربرداری از دندانها به سبب بررسی دقیق تر ناهنجاری‌های دندانی و ارائه راهکار درمانی انجام می‌شود.

حالا متخصص باید از سلامت لثه‌های شما  اطمینان پیدا کند. (در صورت مشکل در لثه‌ها شما بابد به یک پریودنتیست مراجعه کنید.). سپس برای رفع پوسیدگی‌های دندانی و یا جرم گیری آن‌ها اقدام می‌شود و نهایتا بعد از رفع تمامی مشکلات، قالب‌گیری از فک‌ها و دندان‌ها شروع می‌شود.

بعد از قالب‌گیری به انتخاب شما نوع ارتودنسی مشخص شده و اجرا می‌شود.  عموما استفاده از ارتودنسی ثابت و دستگاه، برای درمان ناهنجاری پیچیده و پس از رویش تمام دندان‌های دائمی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
البته که استفاده از ارتودنسی ثابت محدودیتی خاصی ندارد و حتی کارایی بالایی که دارد باعث شده طرفداران زیادی پیدا کند.
در ارتودنسی ثابت؛ دندان‌های شما را به وسیله سیم‌ها و کش‌های مخصوص به سمت مورد نظر حرکت داده و دندان‌ها را در سر جای اصلی خود قرار می‌دهد. (این کار آسیبی به دندان‌ها و ریشه آن‌ها وارد نمی‌آورد.)

اما اگر انتخاب شما ارتودنسی متحرک باشد، بهتر است بدانید که معمولا این نوع ارتودنسی برای سنین پایین و ناهنجاری فکی در سنین قبل از بلوغ استفاده می‌شود.


برای ارتودنسی متحرک ابتدا از فک بالا و پایین بیمار قالب گیری می‌شود و پلاک بالا و پلاک پایین ساخته می‌شود. درسته که قالب قابلیت جابجایی دارد اما بیمار باید در همه زمان‌ها حتی در خواب از قالب ارتودنسی متحرک استفاده نماید و این قالب را می‌توان فقط در زمان خوردن و آشامیدن از دهان خارج نمود. و باید پس از استفاده از مسواک و نخ دندان قالب ارتودنسی را دوباره در دهان قرار داد.

این روش بیشتر به افراد با سن پایین پیشنهاد می‌شود چرا که علاوه بر برطرف کردن مشکلات دندانی، ناهنجاری‌های فک آن‌ها هم برطرف میشود. طول مدت درمان با ارتودنسی متحرک نیز بسته به سن بیمار بین ۶ ماه الی یک سال متغیر است.

منبع: 

whittierdentaloffice.com

۳ نظر در مورد “ترتیب مراحل ارتودنسی + (توضیح با عکس و فیلم)

  1. لیلا - شهریور ۲۴, ۱۳۹۹ at ۴:۴۷ ق.ظ

    خانم دکتر شریعتی واقعا ظرف مدت یکسال تموم میشه؟ هزینه اش حدودا چنده؟

    Reply
    • gavanji - شهریور ۲۴, ۱۳۹۹ at ۹:۱۳ ق.ظ

      بستگی به وضعیت دندان داره، هزینه دقیق بعد از معاینه تعیین می شود.

      Reply
  2. فاطمه - شهریور ۲۴, ۱۳۹۹ at ۵:۰۹ ق.ظ

    مرسی از مقاله خوبتون

    Reply

لطفا نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید

Call Now Button مشاوره و نوبت دهی
× مشاوره آنلاین